”Jos on tyttö, vaikka on poika, se on sama
juttu kuin olisi sairaalassa lääkäreiden ja sukulaisten ja mittareiden
mukaan vihannes, vaikka itse tietäisi olevansa elossa ja yrittäisi
huutaa, että älkää vetäkö niitä letkuja irti, minä elän.”
Marion
eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Perhe yrittää pakottaa Makkea
tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Välillä äiti tuntuu tajuavan
lastaan ja välillä taas ahdistaa hänet nurkkaan. Naiseksi kasvaminen,
pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, seurustelu. Muiden nuorten
ilon aiheet ja arki ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän
taiteilee yksin.Poika perustuu Marja Björkin oman pojan kokemuksiin.
Tämä teos kuvailee koskettavasti kasvamista eri ihmisenä, kuin oikeasti on. Lukukokemuksena se oli vaikuttava ja avartava.
Poikaa on hankala tarkastella samoin kuin muita romaaneja. Toisin kuin aikaisemmat, tämä perustuu todellisuuteen, enkä voi tietää kuinka moni asia on totta, kuinka moni suurenneltua ja niin edelleen. Mietin esimerkiksi, oliko Makken vaikeita kotioloja suurenneltu ja hänen aggressiivisuuttaan korostettu. Toivoin jo lukiessani, etten missään vaiheessa vähättelisi tai loukkaisi Björkin omaa poikaa, kun mietin mikä on totta ja mikä ei. Se ainakin on varmaa, etten ensimmäisen luvun luettuani harkinnut kertaakaan jättäväni lukemista kesken. Vaikka teoksessa ei ollutkaan varsinaista juonta, sen teksti veti puoleensa. Björkin kieli oli uskottavaa ja helppolukuista. Kirja oli nopealukuinen lyhyiden lukujensa ansiosta ja luin sen yhdessä päivässä.
Tämä kirja ei olisi toiminut ilman minä-kertojaa. Makke kertoi oman tarinansa lapsuudesta aikuisuuteen avoimesti ja tiivistetysti. Oli outoa huomata, miten kertojan äänestä tuli lukijalle epäselvä, kun ei ollutkaan yksiselitteisesti kysymys tyttö- tai poikakertojasta.Vaikka päähenkilön hätä ja paha olo tarttui lukijaan, teksti oli tavallaan objektiivista eikä väkivaltakohtauksilla, huumeiden- tai alkoholinkäytöllä tai seksillä mässäilty. Esimerkiksi kannessa kuvattua ilmastointiteipin poisrepimistäkin olisi voitu kuvailla vaikka kuinka kaameaksi.Itse asiassa olin vähällä jättää kirjan kirjaston hyllyyn pelkästään sen hurjan kansikuvan perusteella.
Tarinassa keskeisiä olivat henkilökuvaukset. Makke oli tiennyt syntymästään asti olevansa väärässä kehossa. Kasvaessaan hänellä oli pulmia, joita niin sanottu normaali ihminen ei tule edes ajatelleeksi. Vaikka Makke ajautuu huonoon seuraan eikä jaksa käydä koulua kunnolla, hänellä on silti hyvä sydän. Pidin kirjassa siitä, että Makke esitti myös mielipiteitään ihan yleisiin asioihin, kuten nuorten vähäiseen nukkumiseen ja poikien ja tyttöjen väliseen taisteluun koulussa. Myös rasismi kuului Makken elämään. Makken äidilläkään elämä ei mene kovin hyvin ja isoveli Aaronilla on omat ongelmansa. He ovat molemmat mielestäni melko ristiriitaisia henkilöhahmoja. Perhe yrittää selviytyä isän ennenaikaisesta kuolemasta. Sisarusten isäpuoli ei onneksi ole ilkeä heille. Vaikka Makken äidillä menee usein hermot, hän seisoo kuitenkin lapsensa takana ja puolustaa tätä tiukan paikan tullen, samoin isoveli. Erinäiset tappelut kotona ja kodin ulkopuolella synkistivät tunnelmaa. Valopilkkuna synkkyyden keskellä pilkahtivat ymmärtäväinen luokanvalvoja, ystävällinen myyjä ja Makken kohtalontoveri Ana. Yleisesti ottaen Makken kaverit ottivat hänen erilaisuutensa vastaan todella hyvin ja mietin tapahtuisiko niin todellisuudessa.
Järkyttävää mielestäni kirjassa oli se, kuinka yksin Makke oli identiteettiongelmansa kanssa. Henkilöiden hyökkäävä käytös toisiaan kohtaan oli mielestäni pelottavaa. Eikä uhka ollut pelkästään perheessä vaan myös Helsingin kaduilla. Makke tajusi vasta parikymppisenä, että hänenlaisilleen on oma nimitys. Yllättävää oli, ettei edes hänen seurustelukumppaninsa välttämättä tajunnut, että hän oli tyttö.
Suosittelisin rankkuudesta huolimatta tätä kirjaa, koska se auttoi ainakin minua ymmärtämään transsukupuolisten ihmisten elämää ja vaikeuksia. Teos pyrkii opettamaan suvaitsevaisuutta ja toisen ihmisen asemaan asettumista. Transsukupuolisuus on vakava asia ja tällainen kirja oli mielestäni todellakin tarpeen kirjoittaa. Joku kirjan henkilöistä ilmaisi asian mielestäni todella hyvin: "Transsukupuolisuus ei ole seksuaalikysymys vaan identiteettikysymys."
Tähdet: ***½